Interakce telomerových proteinů - Šultesová, Pavla (2007)
Telomery jsou nepostradatelné struktury, které tvoří konce lineárních chromozomů eukaryotických buněk. Funkce telomer spočívá v ochraně konců chromozomů před nukleolytickou degradací a opravnými mechanizmy buňky. Telomery jsou tvořené opakujícími se několikanukleotidovými sekvencemi, klasickými chromatinovými proteiny a speciálními telomerovými proteiny. Telomerové proteiny lze podle jejich vazebných schopností rozdělit do několika skupin. První skupinu tvoří proteiny, které se váží přímo na dvouřetězcovou či jednořetězcovou DNA telomer. Druhou skupinu představují proteiny, které nejsou přímo vázány na telomerickou DNA, ale jsou k ní připoutány prostřednictvím protein-proteinových interakcí. Mezi telomerové proteiny patří také ribonukleoproteinový komplex telomeráza zajišťující syntézu telomerické DNA. Tato bakalářská práce se zaměřuje na telomerové proteiny a jejich interakce u člověka a u modelového organizmu Arabidopsis thaliana.