Epigenetické faktory ovlivňující telomery - Majerová, Eva (2007)
Konce eukaryotických chromozomů - telomery- jsou tvořeny nukleoproteinovými komplexy, které chrání konce chromozomů před vzájemným spojováním a degradací. Stále se zvyšující počet důkazů naznačuje, že v regulaci telomer zastupují důležitou funkci i chromatinové modifikace. V poslední době se ukázalo, že telomery nesou charakteristické znaky heterochromatinu, transkripčně inaktivní formy chromatinu. Změny hlavních epigenetických regulátorů, jako jsou histonové methyltransferázy a DNAmethyltransferázy, jdou ruku v ruce se změnou délky telomer. Toto propojení epigeneze a regulace telomerové délky s sebou přináší nový náhled na procesy jako je nádorové bujení nebo stárnutí, které jsou právě ovlivňovány biologií telomer. důležitou roli.