Studium sterilizace povrchu materiálu pomocí rf plazmatu - Nahodilová, Jana; Vítězová, Monika; Masarykova univerzita. Katedra fyziky (2007)
Předložená práce se zabývá jedním z nejdůležitějších postupů biomedicíncké praxe a nezbytnou součástí prevence infekcí - sterilizací. Předmětem zájmu je poměrně nová neinvazivní fyzikální metoda využívající vysokofrekvenční plazma. V našem případě se jedná o tzv. uspořádání plazmové tužky, která umožňuje generovat plazmový výboj i za atmosférického tlaku. Za optimálních podmínek výkonu a průtoku byly ověřeny letální účinky plazmatu na mikrobiální buňky v různých časových intervalech. Sejmutím optického spektra byla potvrzena existence volných radikálů, jakožto hlavního faktoru zapříčiňujícího inaktivaci buňky. Z hlediska optické diagnostiky byl studován teplotní charakter plazmového výboje za daných pracovních podmínek.
This study deals with one of the most important procedure of biomedicine practice and necessary part of infection prevention - sterilization. The object of interest is a relatively new, no invasive physical method using high - frequency plasma discharge. A special instrument - called plasma pen can generate plasma discharge in the atmospheric pressure. By optimum conditions of power and flow were tested lethal effects of plasma on microbial cells in different time intervals. Unloading of optical spectra confirmed the existence of reactive species as the main factor causing cellinactivation. Optical diagnostic investigated the temperature character of plasma discharge under given working conditions.
Vedoucí práce: Monika Szostková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: plazma (fyzika); sterilizace (hygiena); plasma (ionized gases); sterilization; bakalářské práce