Studium sterilizace povrchu materiálu pomocí rf plazmatu - Nahodilová, Jana (2007)
Předložená práce se zabývá jedním z nejdůležitějších postupů biomedicíncké praxe a nezbytnou součástí prevence infekcí - sterilizací. Předmětem zájmu je poměrně nová neinvazivní fyzikální metoda využívající vysokofrekvenční plazma. V našem případě se jedná o tzv. uspořádání plazmové tužky, která umožňuje generovat plazmový výboj i za atmosférického tlaku. Za optimálních podmínek výkonu a průtoku byly ověřeny letální účinky plazmatu na mikrobiální buňky v různých časových intervalech. Sejmutím optického spektra byla potvrzena existence volných radikálů, jakožto hlavního faktoru zapříčiňujícího inaktivaci buňky. Z hlediska optické diagnostiky byl studován teplotní charakter plazmového výboje za daných pracovních podmínek.