Změny habitatových preferencí druhu Gammarus fossarum v průběhu vysychání toku - Zavadilová, Jana, 1984- (2007)
Cílem této práce bylo zpracování literární rešerše k biologii druhu blešivec potoční Gammarus fossarum Koch, 1835 a jeho habitatovým preferencím. Téma bylo zpracováno i s ohledem na změny v chování druhu během vysychání a následné rekolonizace. V praktické části práce byla sledována sezónní dynamika populace G. fossarum na Gránickém potoce u Znojma (2,5 nad ústím) v průběhu roku 2005 (5. 4.-11. 11.). V tomto roce došlo dvakrát v letním období k vyschnutí toku. Odběry byly prováděny kvantitativně Kubíčkovým bentometrem ze 6 odběrových míst tvořených třemi různými páry habitatů označených jako břehy, peřeje a tůně ve 2 - 4 týdenních intervalech. Při každém odběru byla měřena následující abiotická data pro každý habitat zvlášť: rychlost proudu u dna a ve 40 % hloubky a hloubka vody;. Pro celý potok byla měřena teplota vody, nasycení vody kyslíkem, pH, vodivost a teplota vzduchu. Následně byly vyhodnoceny změny habitatových preferencí druhu G. fossarum na jednotlivých hab.