Eficience odhadů - Zdražil, Tomáš (2007)
V predložené práci se zabýváme nalezením dolní hranice pro rozptyl odhadu. Abychom tuto hranici mohli stanovit, musí odhad splnovat urcité podmínky. Takový odhad, který je splnuje, definujeme jako regulární odhad. Regulárnost odhadu je predpokladem Raovy-Cramérovy vety(nerovnosti), kterou uvádíme pro prípad odhadu parametru i parametrické funkce. Jejím výsledkem je nerovnost omezující zdola rozptyl regulárních odhadu, pricemž ukazujeme, že rovnosti je dosaženo práve tehdy, když je príslušný systém hustot exponenciálního typu. Pokud navíc predpokládáme nestranost odhadu, definujeme eficientní odhad jakožto regulární nestranný odhad, pro který je v Rao-Cramérove nerovnosti dosaženo rovnosti. Nakonec uvádíme vztah mezi eficiencí a korelacním koeficientem.