Svetelná krivka asteroidu - Šimor, Andrej; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2007)
Táto práca sa zaoberá meraním a analýzou svetelnej krivky planétky. Fyzikálne vlastnosti planétok, ich tvar, rotačné periódy a orientácie rotačných osí nám napomáhajú spoznať ich evolúciu. V súčasnej dobe sa ukazuje dôležitosť poznania vlastností asteridov, a to najmä z dôvodu výskytu potenciálne nebezpečných asteroidov (PHA). Pri určení ich zloženia by nám mohli planétky napomôcť pri objasňovaní procesov pri vzniku nielen našej slnečnej sústavy a vo vzdialenejšej perspektíve ako surovinové zdroje. Je teda zrejmé, že asteroidy ovplyvňujú náš život viac, akoby sa mohlo zdať. Cieľom mojej práce bolo určenie synodickej krivky. Meranie bolo realizované CCD kamerou Apogee AP 8p.
This work deal with observation, measurement and analyze of light curve of asteroid. Physical characteristics of asteroid such as a shape, rotating periods and orientation of rotating s/axes foster knowledge of their evolution. Nowadays, the importance of knowledge of characteristics of asteroid is becoming even more important especially with occurrence of potentially dangerous asteroids (PHA). Exploration and determination of characteristics of asteroids can enable explanation of creation of not only our solar system but equally exploit asteroids as potential raw materials resources for mankind. Apparently, asteroids influence our lives more than we would expect The objective of my work is to determine synodic curve. Measurement was realized by means of a CCD camera Apogee AP 8p.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: fotometrie; planetky; asteroids; photometry; bakalářské práce; bachelor's theses