Plošná fotometrie eliptických galaxií - Bartošková, Kateřina; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2007)
Bakalářská práce se zabývá plošnou fotometrií eliptických galaxií. První dvě kapitoly rozebírají vlastnosti eliptických galaxií a základy plošné fotometrie. Pozorování pěti galaxií ve filtru R byla uskutečněna na observatoři Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně. Tato práce používá také snímky z jiných dalekohledů včetně Hubblova vesmírného teleskopu. Eliptický tvar galaxií poskytuje možnost aproximovat isofotální strukturu elipsami a převést je na radiální rozložení jasu. Fotometrické profily eliptických galaxií jsou proloženy de Vaucoulerovým zákonem, známým také pod názvem R^{1/4} zákon. Ten poskytuje celkem dobrý odhad radiálního plošného rozložení jasu normálních eliptických galaxií. V několika případech jsou s R^{1/4} zákonem porovnávány další fotometrické modely.
This bachelor thesis deals with surface photometry of elliptical galaxies. In the first two parts are mentioned general informations about elliptical galaxies and surface photometry. A sample of five galaxies has been observed in the R passband at the observatory of the Institute of Theoretical physics and astrophysics of the Masaryk University in Brno. This paper also use frames from other telescopes including Hubble Space Telescope as well. Elliptical shape of galaxies provides oportunity to fit ellipses to their isophotal structure and devolve them into radial distribution. Photometric profiles of elliptical galaxies are fitted to the de Vaucouleurs' law, also known as the R^{1/4} law. This provides resonably good approximation to radial surface brightness distribution of general elliptical galaxies. In several cases other photometric models are compared to R^{1/4} law.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: fotometrie; galaxie; galaxies; photometry; bakalářské práce; bachelor's theses