Plošná fotometrie eliptických galaxií - Bartošková, Kateřina (2007)
Bakalářská práce se zabývá plošnou fotometrií eliptických galaxií. První dvě kapitoly rozebírají vlastnosti eliptických galaxií a základy plošné fotometrie. Pozorování pěti galaxií ve filtru R byla uskutečněna na observatoři Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně. Tato práce používá také snímky z jiných dalekohledů včetně Hubblova vesmírného teleskopu. Eliptický tvar galaxií poskytuje možnost aproximovat isofotální strukturu elipsami a převést je na radiální rozložení jasu. Fotometrické profily eliptických galaxií jsou proloženy de Vaucoulerovým zákonem, známým také pod názvem R^{1/4} zákon. Ten poskytuje celkem dobrý odhad radiálního plošného rozložení jasu normálních eliptických galaxií. V několika případech jsou s R^{1/4} zákonem porovnávány další fotometrické modely.