Recidivy kožních karcinomů - Vantuchová, Yvetta, 1958- (2007)
Dizertační práce prokázala, že v diagnostice kožních karcinomů nestačí jen rozlišení na spinocelulární a bazocelulární typ nádoru, neboť v obou skupinách existují nádory vysokého i nízkého rizika pro recidivu nemoci, což je nutno zohlednit při výběru léčby a charakteru dispenzarizace. Chirurgická léčba je považována za zlatý standard v léčbě BCC i SCC, ve srovnání s radiační léčbou má nižší procento selhání. Studie prokázala rozdíly v anatomické predilekci a rizikovosti lokální recidivy, neprokázala rozdíly ve věkové distribuci a rozdíly mezi pohlavími u jednotlivých zkoumaných histologických typů bazocelulárních karcinomů. V průběhu pětiletého sledování byla recidiva zaznamenána ve 28,4 % případů, k recidivě došlo nejčastěji na hlavě, nejméně rizikový byl typ nodulární, nejrizikovější byl typ bazoskvamózní. Studie prokázala rozdíly ve věkové distribuci a rozdíly mezi pohlavími u jednotlivých zkoumaných stupňů diferenciace spinocelulárních karcinomů a rozdíly v rizikovosti lokální ...