Prvky persvaze v titulcích Rudého práva po vzniku Charty 77 - Louvarová, Jana (2007)
Cílem této bakalářské práce je identifikovat persvazivní prostředky a stylistické vady v titulcích a podtitulcích zpravodajských materiálů Rudého práva z období po vzniku Charty 77, tedy mezi 7. lednem a 31. březnem 1977. Nejprve byly vybrány relevantní zpravodajské materiály vztahující se k Chartě 77 a jejím souvislostem. Poté jsme v titulcích těchto materiálů identifikovali persvazivní prostředky, kategorizovali je dle schématu uvedeného v Encyklopedickém slovníku češtiny (2002) a vypočítali celkové procentuální zastoupení persvazivních titulků ve sledovaném souboru. Zjištěné výsledky ilustrují dichotomii mezi současným pojetím zpravodajství coby objektivního poskytování informací a manipulativním zpravodajstvím v komunistické éře. Následně jsme se na základě zjištěných nejvýznamnějších persvazivních prostředků sestavili pravděpodobný obraz komunikační strategie Rudého práva a porovnali jej s dosud publikovanými poznatky o mediální kampani proti Chartě 77, která v daném období probíhala. Při tomto postupu jsme využívali analyticko-syntetické metody.