Vědomé tělo a jóga : perspektiva holismu (příspěvek k antropologii medicíny a emocí) - Šenková, Markéta (2007)
Koncept vědomého těla antropoložek medicíny Nancy Scheper-Hughes a Margaret Lock propojuje fyzické, kulturní a sociální procesy, které člověka utvářejí, do homogenního celku. Vědomé tělo je syntézou těla individuálního (žité zkušenosti), sociálního (symboliky těla) a těla politického (sociální a politické kontroly). Jejich propojování je zprostředkováno emocemi. Vzájemná kontinuita všech tří těl umožňuje rozvíjet tělesnost, identitu jednotlivce i aspekty společnosti současně. Tento koncept je ilustrován na tradici klasické jógy. V jógové filozofii je člověk vnímán jako individuum zapuštěné do konkrétního prostředí, s nímž je v neustálé interakci a od nějž se snaží pomocí jógových praktik v jistém smyslu oprostit, aby pak došel naprostého sjednocení. Jógová nauka pomáhá adeptovi formovat představy o sobě samém, o své tělesnosti a o světě, v němž žije. Účelem konceptu vědomého těla je návrh oborového překonání negativních důsledků karteziánského dualismu, které se projevují v soudobé bio-medicínské praxi a které zpětně ovlivňují výzkumné oblasti a postupy používané antropologií medicíny.