Ekologický význam kolicinů a jejich evoluce - Mazgajová, Monika (2007)
Výzkum kolicinů odhalil zákonitosti jejich syntézy, základní mechanismy jejich molekulární interakce s bakteriální buňkou i základní evoluční princip jejich výstavby. Otevřenou však stále zůstává otázka biologického smyslu kolicinogenie a jejího ekologického významu jak na bakteriální populační úrovni, tak na úrovni interakce kolicinogenních bakterií s hostitelskym organismem. Tato práce obsahuje základní poznatky o evoluci a ekologii kolicinů.