Bakterie asociované se sinicemi vodního květu - Kučerová, Jana (2007)
Bakterie jsou po virech nejpočetnější složkou vodních ekosystémů a jejich koncentrace může dosahovat až 108 bakteriálních buněk/1ml vody. Vyskytují se jako volně žijící nebo přisedlé, asociované se substrátem. Tvorba asociací přináší bakteriím řadu výhod. Sinice a jejich polysacharidové pochvy poskytují bakteriím vhodný habitat s dostatečným množstvím organických látek, ke kolonizaci sinic a polysacharidových pochev dochází tudíž velmi často.