Agregace biofilmpozitivních bakterií, její detekce a význam - Mahelová, Martina; Růžička, Filip, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2007)
Mikrobiální biofilmy představují významný medicínský problém, především díky vysoké rezistenci buněk k antimikrobiální léčbě. Schopnost růst ve formě biofilmu umožňuje buňkám kolonizovat živé tkáně i medicínské implantáty. Při jeho tvorbě se významně uplatňují mechanismy adheze a agregace.
Microbial biofilms performs significant problem in medicine, especially due to high resistance to antimicrobial treatment. Ability of cells to grow in biofilm help them to colonize tissues and medical devices. The mechanisms of adhesion and aggregation are necessary for biofilm formation.
Vedoucí práce: Filip Růžička
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: biofilmy; grampozitivní bakterie; biofilms; gram-positive bacteria; bakalářské práce; bachelor's theses