Metafora a metonymie ve vývoji ruské poezie - Kostelník, Jakub (2007)
Práce si klade za cíl přiblížit případnému zájemci vývoj ruské poezie z hlediska metafory a metonymie. Oba tyto básnické prostředky často využíváme v každodenní komunikaci, aniž bychom si uvědomili, že se jedná o výrazy představující básnické tropy. Objevují se také v projevech politiků, v médiích a v reklamě. Pro názornost uvádíme řadu příkladů užití těchto básnických prostředků v rámci běžného jazyka. Při výzkumu jsme se opírali o nejnovější ruské literárněvědné studie (Gasparov, Taranovskij), o teoretická pojednání amerických autorů (Lakoff, Johnson) a o české příspěvky k této problematice (Pavelka). Analýzu jsme prováděli na méně známých básnických textech Alexandra Sergejeviče Puškina, Michaila Jurjeviče Lermontova, představitelích ruského básnického romantismu. Další významnou epochou, která nás zaujala, byl ruský básnický symbolismus. Zabývali jsme se poezií Valerije Jakovleviče Brjusova a Alexandra Alexandroviče Bloka. Dvě kapitoly v závěru práce jsme věnovali transl.