Analýza vztahů variability vybraných MHC genů a infekce mnohobuněčnými parazity u Carassius auratus gibelio, hostitele s netypickou reprodukční strategií - Košař, Martin, 1982- (2007)
Analýza vztahu variability vybraných MHC genů a infekce mnohobuněčnými parazity u Carassius auratus gibelio, hostitele s netypickou reprodukční strategií Geny hlavního histokompatibilního systému (MHC) kódují posttranslačně glykolyzované proteiny lokalizované na povrchu buněk, kde prezentují T-lymfocytům antigenní peptidy, čímž stimulují imunitní odpověď organismu. Klasické MHC molekuly se dělí do tříd I a II. Geny DAB MHC IIB třídy, zahrnující alelické skupiny DAB1 a DAB3, bývají studovány v souvislosti s parazitizmem, jelikož parazity řízená selekce je považována za jeden z mechanismů podporující vysokou úroveň polymorfismu MHC genů. Karas stříbřitý je doposud jediným známým obratlovcem u něhož byla zjištěna koexistence bisexuálního a gynogenetického rozmnožování, přičemž v populaci se vyskytují jedinci lišící se ploidní úrovní. Cílem práce je 1) studium struktury populace karasa stříbřitého a analýza jeho parazitofauny, 2) analýza vybraných somatických a fyziologických parametrů ...