Příbuzenská struktura a paternita v přírodní populaci solitérního rypoše Heliophobius argenteocinereus - Patzenhauerová, Hana, 1982- (2007)
Rypoš stříbřitý (Heliophobius argenteocinereus) je solitérní podzemní hlodavec, patřící do čeledi rypošovití (Bathyergidae), která zahrnuje jak druhy solitérní, tak druhy sociální a také druhy, u nichž se vyvinula pro savce ojedinělá eusocialita. Cílem této práce bylo sledovat genetickou diferenciaci mezi populacemi rypoše stříbřitého, stanovit paternitu a maternitu mláďat na intenzivně sledované lokalitě Mpalanganga, charakterizovat párovací systém druhu a analýzou vícečetných vrhů z různých lokalit sledovat přítomnost vícenásobné paternity. Celkem byl analyzován genotyp 110 jedinců rypoše stříbřitého na osmi polymorfních mikrosatelitových lokusech. Vzorky zvířat pocházely ze šesti lokalit v jižním Malawi, polovina jich pocházela z populace Mpalanganga. Mezi populacemi vzdálenými 18 až 84 km byly zjištěny významné genetické rozdíly (FST = 0,1528) a nebyly nalezeny doklady recentního toku genů mezi nimi, což potvrzuje prostorově značně omezený tok genů mezi populacemi a velký význam ge.