Novodobé bakteriální zdroje halogenalkandehalogenáz a studium jejich funkce - Polínek, Jiří (2007)
Halogenalkandehalogenasy jsou bakteriální enzymy hydrolyticky štěpící vazbu halogen - uhlík v alifatických sloučeninách. Podrobně prostudované, seznámým reakčním mechanismem a krystalovou strukturou, jsou čtyři enzymy: DhlA, LinB, DhaA, DbjA. Pro dalších několik desítek byly nalezeny sekvence v genomových databázích. Práce je zaměřena na popis bakteriálních kmenů nesoucích sekvence pro domnělé halogenalkandehalogenasy. Jejím dalším cílem bylo popsat enzymy halogenalakandehalogenasy a vytvořit stručný přehled možností kultivace bakterií pro jejich produkci ve větším měřítku.