Ktorá žena je krásna? - Jarošíková, Alexandra (2007)
Krása, obzvlášť tá ženská, je fenomén, ktorý má v ľudskej spoločnosti síce trvalé ale dynamicky sa vyvíjajúce postavenie. Názor na krásu sa výrazným spôsobom premieta do literatúry jednotlivých národov. Výnimkou v tomto prípade nie je ani slovenská literatúra. Táto bakalárska práca sa na základe analýzy diel slovenských autorov snaží odpovedať na otázky, aký bol a ako sa vyvíjal pohľad na ženu v jednotlivých literárnych obdobiach, hodnotí postoj autora k ženskej kráse a následne ho porovnáva s názormi súčasných odborníkov na ženskú krásu Gillesa Lipovetského, Nancy Etcoffovej a Simony Beauvoirovej. Rozsah štúdie je vymedzený realizmom a jeho dvoma predstaviteľmi Boženou Slančíkovou Timravou a Jankom Jesenským, literatúrou vojnového obdobia, zachytenú v dielach Margity Figuli a Dominika Tatarku. Pokračuje analýzou diel autorov socialistickej éry Jaroslavou Blažkovou a mužským predstaviteľom Antonom Hykischom. Z novodobej slovenskej literatúry je pozornosť venovaná autorom.