Jihoslovanská myšlenka v díle Iva Vojnoviće - Mikuličová, Kateřina (2007)
Práce se snaží vystihnout jihoslovanskou myšlenku v dramatech Iva Vojnoviće. Nastíněn je vývoj jihoslovanské myšlenky v Chorvatsku, zmíněni jsou její hlavní političtí zastánci. Jihoslovanství je zmíněno také jako důležitý faktor, který ovlivnil dramatikův život a dílo. Stěžejní část práce se snaží vystihnout jihoslovanskou ideu v dramatech „Smrt matky Jugovićů“ a „Lazarovo vzkříšení“.