Ivo Vojnović a Anton Pavlovič Čechov - otázka výstavby dramatu na přelomu 19. a 20. století - Balášová, Klára, 1982- (2007)
Tato diplomová práce se zabývá komparací dramatických děl charvátského dramatika Iva Vojnoviće a ruského velikána Antona Pavloviče Čechova. Pokoušíme se v ní dokázat, že se Ivo Vojnović ve své dramatické tvorbě nechal inspirovat právě dílem významného ruského tvůrce. V jednotlivých kapitolách jsme se pokusili nalézt množství styčných elementů, které by vypovídaly o zmíněné ovlivněnosti. Dotýkáme se přitom také problematiky období, ve kterých oba autoři tvořili a jejichž vliv se odráží na jejich dramatické tvorbě