Dlouhodobá nezaměstnanost samoživitelek - Horáková, Blažena (2007)
Diplomová práce chce poukázat na závažný problém dnešní doby, který dlouhodobá nezaměstnanost představuje. Blíže je specifikována dlouhodobá nezaměstnanost samoživitelek, neboť pozornost této skupině, která se řadí mezi rizikové skupiny, není věnovaná tolik, kolik by si zasloužila. Teoretický základ dané problematiky spočívá v identifikaci a charakteristice podstatných prvků a faktorů ovlivňujících životní situace dlouhodobě nezaměstnaných samoživitelek a v návaznosti na to ve specifikaci opatření sociální politiky, která mohou situace dlouhodobě nezaměstnaných samoživitelek ovlivnit. Prostřednictvím sekundární analýzy dat (spisové dokumentace) a polostandardizovaných rozhovorů s dlouhodobě nezaměstnanými samoživitelkami i se sociálními pracovnicemi oddělení péče o rodinu a dítě Úřadu městské části Praha 7, které mají tyto klientky v péči, je zodpovězena hlavní výzkumná otázka: Jak přístupy sociálních pracovnic korespondují (ovlivňují) se zvolenými strategiemi dlouhodobě.