Adolf Loos und Karl Kraus - eine Parallele - Pauer, Miroslav (2007)
Adolf Loos und Karl Kraus představují osobnosti, jimiž se tato práce zabývá do hloubky a analyzuje a srovnává jejich boj proti falešnému ornamentu resp. lživé frázi. Je zde poukázáno i na jejich blízký přátelský vztah, i jak jeden druhého ovlivňovali a podporovali. Tato práce by měla napomoci především k rozeznání jejich boje proti ornamentu resp. frázi. Loos odsuzoval falešný ornament, tím se rozumí převzatý historický ornament, protože tento znamenal pro něj jen zbytečnou a nic nepřinášející práci. Kraus bojoval proti lživé frázi, tím se rozumí např. hrdinské válečné romány. Válka znamenala pro Krause vždy jen synonymum pro zlost, násilí, a smrt a nesnesl, když někdo o takových věcech psal hrdinské příběhy. Speciální kapitola této práce má název Loos in der Fackel [Loos ve Fackel] (Fackel = pochodeň)což byl název časopisu, který vydával Kraus. Zde je provedena analýza, jak byl Loos v tomto časopisu presentován a srovnáván ve své době. Poslední část této práce se vztahuje t.