Antropologické zpracování kosterních pozůstatků z Prostějova - Okružní ulice - Urbánková, Helena (2007)
Záměrem této práce bylo antropologické zpracování kosterního materiálu pocházejícího z Prostějova, ulice Okružní, který byl nalezen při záchranném archeologickém výzkumu r. 2005. Zpracovala jsem 30 hrobů s 33 jedinci. Datace hrobů spadá do 2. poloviny 9. až počátku 10. stol. Dále jsem se v této práci zaměřila na demografický rozbor celého pohřebiště z ulice Okružní, tedy i té části nekropole, která byla odkryta r. 2000. Celý soubor zahrnoval 39 hrobů se 42 jedinci (10 mužů, 17 žen, 14 dětí, 1 neurčený). Celkový průměrný věk populace byl 28,13 let, průměrný věk mužů byl 39 let, žen 38,38 let, děti se průměrně dožívaly 7,02 roků. Muži byli střední až nadstřední výšky, ženy byly nadstřední až vysoké.