Určování krevních skupin u historického kosterního materiálu - Parmová, Klára (2007)
Cílem této bakalářské práce je přehledně shrnout a následně i vyhodnotit jednotlivé sérologické metody, které se užívají k vyšetření skupinových vlastností z kostní tkáně. Úkolem je také analyzovat jednotlivé problémy a překážky vzniklé při samotném výzkumu a navrhnout způsob, jak jim předcházet. V první části práce jsou obsaženy obecné informace o krevních skupinách u člověka, následuje antropologie krevních skupin a rozložení skupin systému AB0 ve světě. Hlavní část je věnována výběru vhodného materiálu a vlastním sérologickým metodám. Dále zmiňuji možné kontaminace materiálu způsobené okolním prostředím. Jsou zde také zpracovány výsledky výzkumů z oblasti historické sérologie a paleosérologie.