Aplikace molekulárně biologických metod na vymřelé populace od paleolitu do současnosti - Zelinková, Jana (2007)
Práce je zaměřena především na případy, kdy mají vědci k dispozici příslušný vzorek a údaje je možné zjišťovat s pomocí získané DNA. Zabývá se molekulárně biologickými metodami v antropologickém, archeologickém a biologickém výzkumu. Smyslem této práce je poskytnout základní přehled o možnostech využití metod molekulární biologie v antropologii, například při výzkumu kosterních nálezů pravěkých populací. Na toto téma dosud nebylo napsáno mnoho prací, protože jde o poměrně novou, rychle se vyvíjející vědeckou disciplínu. Rozvoj, především v oblasti molekulární biologie, může přispět k identifikaci jedince, zvýšit spolehlivost správného určení pohlaví v nejistých případech, zjistit příbuzenské vztahy, krevní skupinu, výskyt určitého onemocnění v minulosti, například cystickou fibrózu, či rozeznat druh zvířete, například u kostí v hrobové výbavě. Máme tedy možnost zjistit více údajů o dávné minulosti. V první části jsou připomenuty základní laboratorní metody, které nám umožňují pracova.