Antropologie smrti. Komparační socio-kulturní analýza umírání, smrti, pohřebních ritů a rituálů. Antický Řím. - Kousalová, Anna (2007)
V práci pojednávám stručně o historii předchůdců Římanů, Etrusků a o jejich způsobech ukládání mrtvých. Pohřební ritus a rituál Římanů je zachycen podrobněji. Zmiňuji se i o činnosti některých kněžských sborů. Práce se zabývá několika chtonickými božstvy prostých římských obyvatel a jejich starými eschatologickými představami. Z mysterijních kultů, které Římané znali, jsou zpracována mystéria v Eleusině a na Samothráce.