Středohradištní sekery, francisky a fokoše ve srovnání s meči a šavlemi - Slavíková, Anežka (2007)
Diplomová práce „Slovanské sekery, francisky a fokoše ve srovnání s meči a šavlemi“ se zabývá srovnáním zbraní z 5. - 10. století. Práce obsahuje vývoj a typologii slovanských seker, francisek šavlí i mečů. Popisuje experimentální srovnání bojových seker s mečem a vrhu se sekerou. Součástí jsou kapitoly o výzbroji a válečnictví Franků, Slovanů a nomádských kmenů.