Fluktuačná asymetria u človeka - Koprdová, Adela (2007)
Fluktuačná asymetria je jedným z troch typov asymetrií, ktoré sa vyskytujú u bilaterálne symetrických organizmov. Vzťahuje sa na drobné náhodné odchýlky od dokonalej symetrie a vyplýva z neschopnosti jedinca prejsť identickým vývinom na oboch stranách bilaterálne symetrického znaku. Charakterizovaná je normálnym frekvenčným rozdelením stranových rozdielov s nulovým priemerom. Nemá genetický základ, je výsledkom náhodných lokálnych porúch v morfogenéze, takže ju možno použiť ako mieru vývinovej (ne)stability. Fluktuačná asymetria sa považuje za praktický nástroj, ktorým možno odvodiť biologickú zdatnosť organizmov, ich kvalitu, zdravotný stav, ale najmä stupeň záťaže, ktorému boli vystavení počas vývinu. Ako indikátor genetickej a fenotypovej kvality sa fluktuačná asymetria dáva do súvislostí s pohlavným výberom, v zmysle intrasexuálneho súperenia či príťažlivosti. Cieľom tejto bakalárskej práce je zhrnúť najdôležitejšie metodické momenty fluktuačnej asymetrie a vytvoriť pre.