Příprava kardiomyocytů z embryonálních pluripotentních buněk - Jankovská, Štěpánka (2007)
Kmenové buňky jsou definované jako buňky se schopností sebeobnovy a schopné vytvořit další typy buněk. Mohou být rozděleny podle jejich diferenciačního potenciálu na buňky pluripotentní, multipotentní a unipotentní. Pluripotentní embryonální buňky dávají vznik všem třem zárodečným listům. In vitro rozeznáváme 3 typy - embryonální kmenové (ES), embryonální zárodečné (EG) a embryonální nádorové buňky (EC). ES buňky jsou získávány z vnitřní buněčné masy blastocysty, EG buňky jsou získávány z primárních zárodečných buněk. EC buňky jsou izolované z teratokarcinomů - u myši z teratokarcinomu transplantací buněk embrya do mimoděložních míst a u lidí spontánně z defektních zárodečných buněk. ES buňky jsou brány jako jeden z nejvíce důležitých zdrojů pro buněčnou terapii. Transplantace ES buněk podporuje regeneraci zničené tkáně, speciálně v tomto případě srdeční tkáně. Pluripotentní embryonální buňky jsou také vhodným modelem pro testování léčiv a sledování nemocí.