Antropologická analýza pohřebiště kultury zvoncových pohárů z Hulína 1 - Koldínská, Zuzana (2007)
Antropologicky zhodnoceno bylo 25 jedinců, kteří se nacházeli ve 24 hrobech datovaných do kultury zvoncovitých pohárů. Hroby byly odkryty během záchranného archeologického výzkumu v roce 2005 na lokalitě Hulín 1. V souboru se vyskytovalo 14 dětí a nedospělých, 5 mužů, 4 ženy a u dvou jedinců pohlaví nebylo určeno. Průměrný věk celé populace byl vypočten na 21,8 let, přičemž nejvíce lidí zemřelo v dětském věku Infans III. Muži se v průměru dožívali nejdéle, 44,3 let, a převážně se dožili věku Maturus I a II. Ženy žily průměrně 33,1 let, většina jich zemřela v období Adultus II. Průměrný věk dětí byl vypočten na 9,7 let, děti nejvíce umíraly ve věku Infans III. U metricky hodnocených jedinců byl pozorován sklon k brachykranii, hypsikrannii, brachyurannii a dolichostenomandibulární sklon. Tytéž charakteristiky se vyskytovaly i u srovnávacích souborů. Pro špatnou zachovalost a malý počet kosterních pozůstatků nebylo však možné z metrického hodnocení vyvozovat jednoznačné závěry o celé popu.