Studium metabolismu xenobiotik pomocí moderních elektromigračních metod - Mičíková, Ivana (2007)
Cytochromy P450 jsou hlavními enzymy, které metabolizují xenobiotika. Xenobiotika, neboli látky tělu cizí, můžeme rozdělit do dvou základních skupin: cileně připravovaná xenobiotika (léčiva, agrochemikálie, barviva) a xenobiotika, která vznikají jako negativní efekt průmyslového rozvoje. Isoforma cytochromu P450 2C9 se významně podílí ne metabolismu léčiv. Tato diplomová práce je zaměřena na studium metabolismu léčiva - diclofenac právě isoformou 2C9. Jde tedy o stanovení aktivity cytochromu P450 2C9 vůči diclofenacu. Metoda, která se využívá k analýze se nazývá kapilární elektroforéza, která patří mezi moderní elektromigrační metody.