Klonování a exprese glykosyltransferas - Syslová, Ivona (2007)
Oligosacharidy mají v lidském těle důležitou biologickou úlohu. Mají jednak funkci strukturní a zásobní, ale také funkci signalizační, komunikační, rozpoznávací a další. Jsou důležité v imunitním systému, morfogenezi nebo také třeba v kancerogenezi a jsou také součástí struktur antigenů různých systémů krevních skupin. Glykosyltransferasy jsou enzymy, které jsou zodpovědné za syntézu těchto oligosacharidů, ale také polysacharidů a glykokonjugátů. Tyto enzymy katalyzují proces přenosu cukerných zbytků z aktivovaného nukleotid-cukru na akceptor, což může být rostoucí oligosacharid, lipid nebo bílkovina. Protože se glykosyltransferasy nacházejí převážně na membránách a jsou hydrofobní, je jejich příprava a práce s nimi do jisté míry obtížná. Při expresi v hostitelských buňkách totiž dochází často k tvorbě inkluzních tělísek. Diplomová práce byla zaměřena na přípravu eukaryotní rekombinantní xylosyltransferasy z Caenorhabditis elegans, což je červ patřící do kmene hlístů, který je využíván.