Úloha mastné kyseliny butyrátu a cytokinů rodiny TNF v adhezi a apoptóze epiteliálních střevních buněk - Kočí, Lenka (2007)
Nádorová onemocnění patří mezi nejzávažnější zdravotní problémy obyvatelstva na celém světě. Mezi nejčastější příčiny úmrtí u nádorových onemocnění patří nádory kolorekta. Na druhou stranu, u nádorů kolorekta je vysoká účinnost prevence oproti ostatním typům nádorových onemocnění. Zachování rovnováhy mezi procesy proliferace, diferenciace a apoptózy buněk je typické pro zdravé epiteliální buňky tlustého střeva, a tato rovnováha bývá často narušena v průběhu karcinogeneze. V kryptách neustále vznikají nové buňky z buněk kmenových. Kmenové buňky jsou umístěny blízko dna krypt, nově vzniklé buňky jsou klouzavým pohybem unášeny směrem k povrchu krypty. Buňky během postupu diferencují a jakmile se dostávají na povrch, jsou již plně diferencované. Epiteliální buňky jsou na vrcholcích krypt uvolňovány do lumen, kde odumírají „detachment-induced apoptosis“ (anoikis). Tím je těmto buňkám zabráněno v invazi do jiných tkání a následné tvorbě metastáz. Transformované epiteliální buňky jsou rezist.