Změny buněčných lipidů v průběhu indukované diferenciace a apoptózy epiteliálních střevních buněk - Koubková, Zuzana (2007)
Buňky tlustého střeva jsou vystaveny jak endogenním regulátorům proliferace, diferenciace a apoptózy, tak lipidovým složkám potravy, jako jsou vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) a mastné kyseliny s krátkým řetězcem (MKKR) - butyrát, který vzniká anaerobní mikrobiální fermentací vlákniny. Signály indukované těmito faktory jsou integrovány v buňce a mohou významně ovlivnit buněčný metabolizmus a kinetiku. Dynamická rovnováha mezi proliferací, diferenciací a apoptózu je pro zdraví střevního epitelu nezbytná a lipidové složky potravy mohou v zajištění homeostázy sehrát významnou roli. Procesy diferenciace a apoptózy lidských buněk jsou spojeny se změnami biofyzikálních vlastností buněčné membrány a buněčných lipidů. Změny ve složení, struktuře a metabolizmu buněčných lipidů se mohou významně lišit u buněk normálních a nádorových. V naší práci jsme srovnávali odpověď normálních nenádorových buněk fetálního střeva FHC a buněk karcinomu střeva HCT-116 na působení VNMK třídy n-3 (DHA, 5.