Sexuální dimorfismus člověka - Fingerová, Markéta (2007)
Sexuální dimorfismus je obecný fenomén u žijících i vyhynulých biologických druhů, kterým se zabývají všechny biologické a sociální vědy. Sexuální dimorfismus u člověka můžeme definovat jako rozdílnost v morfologických, fyziologických, hormonálních, psychických a behaviorálních znacích či vlastnostech mezi mužem a ženou. Velikost těla je pravděpodobně nejvýraznější sexuálně dimorfní znak u všech sexuálně dimorfních živočichů. V průběhu evoluce hominidů sexuální dimorfismus ve velikosti těla a na kostře klesá, ale rozdíly jsou stále rozpoznatelné. Vývin sexuálně dimorfních znaků je úzce sjat s působením pohlavního výběru a strategiemi pohlavního výběru samců a samic. V průběhu evoluce člověka tedy docházelo ke kombinaci reprodukčních strategií obou pohlaví. S tím související sexuální dimorfismus ve velikosti těla poskytuje informace ohledně přirozenosti sexuální dynamiky. Vznik sexuálního dimorfismu ve vzhledu i chování je výsledkem pohlavního výběru.