Separace a modifikace (fragmentace) bakteriálních nukleových kyselin s využitím nových typů nosičů - Němcová, Eva (2007)
Byl optimalizován postup izolace bakteriální DNA z buněk rodu Lactobacillus. Optimální koncentrace chloridu sodného pro izolaci DNA pomocí vysolování byla 1,10 - 1,65 M. Testovanou metodou byla izolována DNA v kvalitě vhodné pro PCR. Při izolaci DNA z mléčných výrobků pomocí vysolování nebyl testovanou metodou vliv inhibitorů PCR eliminován. Postup je vhodný pro izolaci a následnou amplifikaci DNA z čistých bakteriálních kultur. Oba typy nosičů aktivované vybraným lanthanoidovým iontem (Eu3+) linearizovaly plazmidovou DNA pBR322 při 76 stupňů Celsia. Aktivovaný nosič Chelex 100 štěpil plazmidovou DNA pBR322 rychleji než aktivovaný nosič P(HEMA-co-GMA). Na základě uvedených výsledků nelze učinit jednoznačný závěr, zda se u daných kmenů rodu Lactobacillus jedná o plazmidovou DNA. Štěpení pomocí nosičů P(HEMA-co-GMA) a Chelex 100 aktivovaných iontem Eu3+ nepotvrdilo, že společně s bakteriální DNA byla izolována i plazmidová DNA.