Holografie pro střední školy - Veselá, Lenka (2007)
V diplomové práci „Holografie pro střední školy“ je středoškolskou matematikou vysvětlen princip holografického zobrazování. Záznam hologramu je založen na formulaci vztahů odpovídajících interferenčnímu poli, které vznikne v důsledku interference předmětového a referenčního svazku světla. Dále je středoškolskou matematikou vyložena rekonstrukce hologramu. V této práci je dán návod, jak realizovat experimentální zařízení, které může být sestaveno i v běžných podmínkách středoškolských laboratoří. V rámci experimentální části je také ukázáno, že pomocí poměrně jednoduchého zařízení lze obdržet relativně kvalitní holografické zobrazení vybraných předmětů.