Ecotoxicology of soil invertebrates earthworms, enchytraeids, collembolans - Bezchlebová, Jitka (2007)
Půdní ekotoxikologie se zabývá toxickými efekty antropogenních látek na půdní prostředí a zvláště na půdní organismy. Jako dva hlavní směry půdní ekotoxikologie mohou být rozlišeny laboratorní výzkum a výzkum in situ. Polní studie jsou velmi komplikované a drahé a proto, hlavním úkolem laboratorních studií je pochopení a předpověď efektů chemikálií na ekosystémové úrovni. Tento výzkum hraje hlavní úlohu v půdní ekotoxikologii. V současnosti, se v půdní ekotoxikologii objevuje mnoho trendů. Studie biodostupnosti se stávají jedním ze základů výzkumu půdní ekotoxikologie. Jsou důležité pro pochopení osudu a toxicity látek v půdním prostředí. Biomarkery jsou také v centru zájmu půdní ekotoxikologie. Tento výzkum pomáhá nalézt mechanismy toxicity chemikálií a je to citlivý a prediktivní přístup testování pro charakterizaci chemického rizika v prostředí. Mikrokosmy a mesokosmy jsou dalším důležitý přístupem půdní ekotoxikologie.