Assessment of genotoxic potency and risks of compounds associated with the suspended particulate matter in the air - Škarek, Michal (2007)
Znečištění ovzduší je dobře známo svými škodlivými účinky na lidské zdraví včetně mutagenity a karcinogenity.Významný podíl na těchto účincích mají organické látky vázané na suspendované částice v ovzduší. Tvoří zde velice složitou směs, kterou nelze plně charakterizovat současně používanými chemickými metodami. Navíc, vhodná toxikologická data pro zhodnocení jejich genotoxického potenciálu a možných rizik jsou velmi omezená. Avšak je vyvíjena snaha najít vhodný způsob pro komplexní hodnocení znečištění ovzduší a jeho rizik. Jednu z možností představuje použití biotestů. V rámci této studie, byla zkoumána genotoxická aktivita organických polutantů jak vázaných v částicích tak v plynné fázi s využitím skríningového testu genotoxicity, SOS chromotestu, a to jak bez tak i s metabolickou aktivací. Na jednu stranu byla hodnocena aktivita organických látek vázaných na různé velikosti částic a na druhou stranu byl hodnocen příspěvek jednotlivých frakcí surového organického extraktu z částic.