Využití sociálních služeb při probačním dohledu nad mládeží - Gomolová, Marie, 1981- (2007)
Cílem této práce je odpovědět na otázku: „Služby jakých institucí využívají probační úředníci při probačním dohledu nad mládeží?“ Teoretická část obsahuje vymezení základních pojmů týkajících se mládeže a delikvence, dohledu probačního úředníka v souvislosti s principy sociální práce, s terciární prevencí kriminality a spoluprací s dalšími institucemi. Věnuje se také procesu tvorby individuálního probačního programu a principům práce probačního úředníka, a pak také možnosti využít sociální služby se záměrem zvýšit efektivitu probačního dohledu. V metodické části je představena použitá kvalitativní metoda polostrukturovaného rozhovoru a výzkumný vzorek, který tvoří probační úředníci ze Střediska PMS v Brně. Z výsledků výzkumu vyplývá, že probační úředníci mají v podstatě k dispozici dostatek obecných sociálních služeb, přivítali by jen více nízkoprahových klubů. Chybí jim ale služby, které by byly primárně určeny pro delikventní mládež. Těch mají velký nedostatek