Tiskové agentury na Slovensku po roku 1993 - vývoj, popis, porovnanie - Filo, Jakub, 1985- (2007)
Po uvoľnení spoločenských pomerov v roku 1989 a otvorení mediálneho trhu a rozdelení Česko-Slovenskej federatívnej republiky v roku 1993 sa otvoril aj trh tlačových agentúr na Slovensku. Popri štátnej tlačovej agentúre TASR, založenej v roku 1993, vzniká v roku 1997 aj súkromná agentúra SITA. Zakladajú ju bývalí zamestnanci TASR, ktorí neuspeli pri myšlienke jej privatizácie. Existencia dvoch agentúr prináša samozrejme aj súperenie o klienta a trh. Konkurencia sa prenáša aj do súdnych sporov. V roku 2006 vstupuje na malý slovenský mediálny trh aj svojim slovenským servisom aj verejnoprávna ČTK. Existencia troch agentúr priniesla so sebou množstvo problémov, s ktorými sa bude musieť trh a hlavne agentúry vysporiadať.