Obraz rozvojových zemí v deníku MF DNES - Plocková, Kamila (2007)
Tato práce se věnuje mediálnímu obrazu rozvojových zemí, jež je prostřednictvím výběru a prezentace zpráv a fotografií konstruován českým tiskem. Konkrétně se zaměřuje na deník MF Dnes jako hlavního představitele seriózní linie českého tisku, přičemž analyzovaným rokem je rok 2006. Prostřednictvím metody obsahové analýzy textu a fotografií se snaží identifikovat hlavní rysy typické pro zpravodajství o rozvojových zemích. Vychází přitom z teorie zpravodajských hodnot J. Galtunga a M. H. Ruge z roku 1965, kteří identifikují 12 faktorů rozhodujících pro přijetí události do zpravodajství, přičemž práce se zaměřuje na kulturně specifické faktory. Analýzou bylo významné zastoupení těchto kulturně specifických faktorů (personalizace, negativity, elitních osob a elitních národů) potvrzeno. Obzvláště výrazná byla převaha negativních zpráv a fotografií, v případě personalizace převažovalo referování o elitních osobách. V případě elitních národů bylo ve vztahu k rozvojovým zemím nejčastěji referováno o USA.