Sloupky Jiřího Hanáka - Landsmanová, Olga (2007)
Jiří Hanák je významnou a nepřehlédnutelnou osobností současné české žurnalistiky. Tento publicista již deset let svými sloupky, glosami a komentáři přispívá do deníku Právo. Práce se zaměřuje na rozbor obsahu, stylu a jazyka Hanákových sloupků v Právu z období jednoho roku, od března 2006 do února 2007. Znalost moderní historie je jedním ze znaků Hanákovy publicistické tvorby z hlediska jejího obsahu a obsahové kvality. Tato záliba prostupuje celou jeho tvorbou. Argumenty autora stojí vždy na logickém základě a jsou podpořeny jeho znalostmi. Snaží se také upozorňovat na souvislosti, které by čtenáři mohly uniknout. Z obsahů je vždy zřejmé, komu patří Hanákovy sympatie a komu nikoliv. Sledované období bylo na české politické scéně poznamenáno parlamentními volbami na počátku června 2006. Proto se pozornost Jiřího Hanáka z velké části soustředila na předvolební kampaň jednotlivých stran a poté problematickým povolebním jednáním o sestavení vlády. V souvislostí se stavbou a kompozicí sloupku jsem Hanákovy sloupky rozdělila do tří skupin na sloupky polemizující sloupky, komentující a historizující, z velké části se ale všechny tři typy prolínají. Autorův osobitý styl je specifický užíváním lidového jazyka a především množstvím různých obrazných pojmenování, které dělají jeho text zábavným, zajímavým a lehce ironickým.