Mediální výchova v České republice po roce 2000 - Feráková, Romana (2007)
Bakalářská práce Mediální výchova v České republice po roce 2000 je věnována mediální výchově a mediální gramotnosti. Nejprve pojednává o médiích jako neodmyslitelné součásti dnešního světa a mapuje problematiku masové komunikace. Poté se zaměřuje na obecné vymezení mediální výchovy a mediální gramotnosti a stručně postihuje obecný historický rámec mediální výchovy ve světě. Následně se zabývá vývojem a současným stavem mediální výchovy v kontextu České republiky, přičemž se zaměřuje zejména na mediální výchovu jako průřezové téma v rámcových vzdělávacích programech, podle kterých se bude vyučovat již v příštím školním roce. K problematice zavádění mediální výchovy do českých škol patří také pojednání o limitech a problémech, které se vážou k realizaci mediální výchovy v praxi. Práce se zabývá rovněž mediální výchovou v rámci mimoškolních projektů zaměřených na mediální výchovu.