Freetekno jako nový kmen - Horká, Markéta (2007)
Cílem této práce je popis fenoménu "freetekno" v perspektivě novějších sociologických přístupů k alternativním subkulturám a především jeho konfrontace s Maffesoliho konceptem nových kmenů. Práce popisuje vznik freetekno subkultury ve světě i v českém prostředí. Vychází z dostupného empirického materiálu (tiskoviny, rozhovory, internet, atd.), na kterém ukazuje, jakým způsobem tento fenomén zapadá do trendů popsaných v literatuře. Vzhledem k tomu, že v českém prostředí je freetekno subkultura silně spojena s nejznámějším festivalem této hudby u nás - CzechTekem, věnuje mu pozornost i tato práce. Ilustruje ne něm charakteristické znaky subkultury. České freeteknaře nelze považovat za nomády a proto je vhodné dívat se na Maffesoliho koncept s odstupem. Freetekno subkultura je vynalézavá, tolerantní a otevřená, nesexistická, ekologická, globální, přizpůsobivá, rozptýlená a využívající nejmodernější techniku. Freetekno scéna jako taková se setkává občasně a to převážně na parties. Určitý posun v charakteru české scény lze pozorovat v souvislosti s medializací CzechTeku.