Prostituce a násilí na ženách - Samoëlová, Šárka (2007)
Práce analyzuje dva fenomény - prostituci a násilí na ženách. Ve své práci se zaměřuji na přiblížení problematiky násilí na ženách a jeho formy. Z obecné roviny se pak přenáším ke konkrétní skupině postižených žen - k prostitutkám. Práce se věnuje prostituci jako veřejnému problému, kde nechybí ani pohled genderových a feministických studií, právní přístupy k danému fenoménu nebo proměny sociálního statusu ženy-prostitutky v čase. Propojení prostituce a násilí spatřuji v nízkém postavení prostitutky ve společnosti a jeho zneužití k legitimizaci (nebo neviditelnosti) násilí páchaného na ženách-prostitutkách, a to jak samotným násilníkem, tak celou společností. V závislosti na tomto zjištění ve své práci analyzuji rizika tohoto přístupu pro celou společnost a nabízím úvahu o možných variantách řešení tohoto problému v praxi.