Kritiky a alternativy byrokratické organizace současná diskuse o alternativách k velkým byrokratickým organizacím - Melichárková, Romi (2007)
Práce se zabývá dvěma základními tématy. Zaprvé se jedná o shrnutí kritik byrokracie a racionalizace u některých sociologů a jejich zasazením do souvislostí. Zadruhé se snažím stručně přiblížit některé předkládané alternativy. První část se tedy snaží nalézt podobnosti mezi kritikami sociologů, záměrně vybraných tak, aby pole názorů bylo pestré. Těmto sociology jsou Max Weber, Karl Marx, Robert K. Merton, Pierre Bourdieu, Michael Crozier, George Ritzer a Zygmund Bauman. Podobnosti nacházím zasazením jednotlivých názorů do dvourozměrného pomocného modelu, ve kterém se ukazují jak očekávané podobnosti (například mezi Weberem a Mertonem), tak podobnosti možná překvapivější (například mezi Baumanem a Crozierem). Druhá část, v podobném duchu představuje tři velice odlišné alternativní formy organizace (teorii sítí, komunity a kolektivistické organizace). Stručně popisuje základní principy jejich fungování a stejně jako v první části je pro větší názornost vkládá do modelu, jenž odhaluje, ve kterých aspektech jsou si jednotlivé varianty vzdálené či naopak blízké. Přestože jsou kritiky byrokracií a racionalizace i jednotlivé alternativy značně různorodé, v obou případech jsou v práci vyznačeny hranice, které mají jednotlivé teorie společné a dají se podle nich tedy porovnávat.