Je možné očakávať bezdetnú českú spoločnost? - Kováčik, Ivan (2007)
Táto práca sa zaoberá otázkou, aké sú tendencie mladých ľudí k bezdetnosti a aké sú charakteristiky ľudí, ktorí nemajú deti a ani si deti do budúcnosti neželajú mať, prípadne si svojimi plánmi nie sú istí. Teoretická časť sa zaoberá demografickými zmenami v Európe a vývojom v Českej republike po roku 1989. Zároveň sa v tejto časti snaží práca teoreticky vymedziť problematiku bezdetnosti a zaoberá sa štrukturálnymi a hodnotovými faktormi, ktoré môžu mať vplyv na tendenciu zostať celoživotne bezdetný. Výskumná časť následne analyzuje výskyt týchto faktorov v Českej republike na dátach z dvoch českých výskumov Manželství práce a rodina z roku 2005 a Souvislosti proměn pracovního trhu a forem soukromého, rodinného a partnerského života v české společnosti z roku 2006. Analýza odhalila viacero faktorov, ktoré môžu mať vplyv na tendenciu k bezdetnosti. Žiadny z týchto faktorov však nemal zásadný vplyv na bezdetnosť a napriek očakávanému nárastu bezdetnosti sa nedá predpokladať, že by mohla zostať česká spoločnosť bezdetná. Dieťa zostáva v Českej spoločnosti stále významnou hodnotou a veľká väčšina ľudí plánuje mať v živote aspoň jedno dieťa.